Raamvertellingen / Frame Stories

Midden in het gras, op straat of in een duin. Drie vensters op een oude radiator met wielen. Een fictieve ruimte. Een plant op de vensterbank, vitrage wappert. Een raam op een kier. Een kruk aan beide kanten van een venster. De vensters kaderen de omgeving, die we ons eventjes kunnen toe-eigenen. We kijken door elkaars venster, ontmoeten elkaar door het venster. Van buiten naar binnen, of van binnen naar buiten? We gaan in gesprek. Gedichten en schetsen ontstaan en verdwijnen, als de tijdelijkheid van gedachten, commentaar, vragen, een aanwijzing, verwondering of een vloek.

Publiek vs privé
De mobiele beeldende installatie met performance RAAMVERTELLINGEN is onderdeel van een onderzoek naar het grensgebied van publiek en privé in de publieke ruimte.

In mijn vrije ruimtelijke werk is dat thema een rode draad en streef ik na mensen meer in contact te brengen met hun omgeving (en zodoende met elkaar). Het concept van de vensters is eenvoudig, maar gelaagd en het beeld is toegankelijk en uitnodigend.

Installatie
Door de omgeving te kaderen, wordt de blik gestuurd en mijn schrijfsels veranderen wat je ziet. Het venster biedt perspectief en inzicht op het uitzicht dat je eigenlijk al had. Het helpt anders te kijken.

Gedichten
Ik schrijf in spiegelschrift gedichten en teken zo nu en dan op het glas, en daarmee eigenlijk óp de omgeving. Korte gedichten, notities, commentaar, binnenpretjes, fantasiën… Gebaseerd op wat ik hoor, waarneem. Geluiden, gesprek-flarden; wat de omgeving en de mensen mij voeden. Dit beeld wordt regelmatig letterlijk “ververst”.

gesprekken
Samen met een collega kunstenaar nodig ik de bezoeker uit. We gaan in gesprek over uitzicht. We delen ons uitzicht en zienswijze op het glas met elkaar en met de omstanders. Als er op twee kanten van het glas wordt geschreven, ontstaat een letterlijk dialoog.

Verhalen
Daarnaast zijn er verhalen te beluisteren met koptelefoons en kun je even door het raam kijken van

5 personages:
– een Rotterdamse glazenwasser
– een romantisch hoertje
– een filosoferende oma
– een glurende buurman
– en een ontslagen zakenman

Festivals
De Raamvertellingen hebben gestaan op Duizel in het Park Rotterdam 2014 en zijn o.a. te zien op Motel Mozaique Rotterdam 2015 en worden vertegenwoordigd door Entr’act, meer info en prijzen www.Entract.nl.

Toepassingen op maat
De Raamvertellingen zijn ook op maat inzetbaar voor festivals, evenementen, bedrijven etc. Zie bijvoorbeeld de Raamvertellingen met ouderen voor Vitalis Eindhoven en de Raamvertellingen ingezet voor een debat met Kenniscentra in Rotterdam (binnenkort online). En een link naar het filmpje van Vitalis.

Volg Raamvertellingen op Facebook