Europapa’s

Het geheugenkantoor van de Europapa’s is een beeldende installatie met geluidsbeleving voor tentoonstelling het Geheugenpaleis in het Nationaal Archief in Den Haag. 11 verhalen uit ons nationaal geheugen worden herverteld door 11 kunstenaars (-groepen), in 11 verschillende disciplines. Een tentoonstelling voor jong en oud, waar je uren kan vertoeven. Een prachtige versmelting van geschiedenis en kunst. Nog te zien tot juli 2014.

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog is het duidelijk: nooit meer oorlog, maar samenwerken in Europa! De Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Johan Beyen, is de grote onbekende in het verhaal naar eenwoording, maar hij is het die voor een belangrijke doorbraak in de Europese eenwording heeft gezorgd.

Ola en ik hebben in één van de archief-dozen-kamertjes een vreemd geheugenkantoortje gebouwd van 4 politici uit de jaren ’50 die we kunnen zien als de Founding Fathers van Europa, ofwel de Europapa’s. Als je plaatsneemt en een koptelefoon opzet, kan je de gedachten beluisteren van Minister President Drees, minister van Buitenlandse Zaken Stikker en de kibbelende Beyen en Luns, die samen op één ministerspost zaten (Buitenlandse Zaken na Stikker).

Andere kamertjes zijn ingericht door o.a. Wunderbaum, SLeM, Stout & Smits en Christina Garcia Martin.

i.s.m. Ola Szostak
Techniek en fotografie: Roel Weenink
Hout, Staal: Frans van der Horst
Stemmen: Rienus Krul en Floris Verkerk

website Nationaal Archief