“Ik geloof in het bundelen van disciplines: werken vanuit je kracht, elkaar inspireren en samen komen tot nieuwe dingen.

Ik werk niet vóór een opdrachtgever, maar mét.
Ontwerpen is ontmoeten.
Een ontmoeting van verhalen.”

Verhalen en ontmoetingen

Willemijnontwerp.nl is opgericht door Willemijn Schellekens.  Ik werk alleen of in een samenwerking aan diverse projecten op het grensgebied van grafisch ontwerp, illustratie, ruimtelijk ontwerp, tentoonstellingsontwerp, theater, film, en ik schrijf graag.

Visie

Het begint altijd met een verhaal. Of ik nu het verhaal van een bedrijf vertaal in een visuele identiteit of een theatervoorstelling maak, het verhaal is mijn voeding en inspiratie tot een vernieuwende beeldtaal. De vorm volgt de inhoud, zonder verhaal blijft het bij make- up.

Mijn doel is mensen meer in contact te brengen met hun omgeving en met elkaar. Ik geloof in theater op locatie, kunst in de publieke ruimte. Instituten als theaters, schouwburgen en musea zijn heel belangrijk, maar ik geloof dat kunst en cultuur meer geïntegreerd zou kunnen worden in ons dagelijks leven. Tijdelijke interventies. In bedrijfsgebouwen, schoolgebouwen, pleinen, straten, tot in je huiskamer. Kunst kan een middel zijn tot betere communicatie, het kan inzichten geven, een ander perspectief bieden.

Ik denk mee over de grenzen van mijn vak en geloof in de samenwerking van verschillende disciplines. Ik werk niet voor opdrachtgevers, maar mét. Door mijn brede netwerk, kan ik zowel grote als kleine projecten leiden, van een tijdelijke of permanente aard.

Biografie

Willemijn Schellekens (1980) studeerde Grafisch Ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie  Rotterdam (1998-2002) en heeft een Master Graphic Design behaald aan Post-st.Joost in  Breda (2003-2005). Na een jaar te hebben gewerkt bij ontwerpbureau Koeweiden Postma  in Amsterdam, is ze in 2005 haar eigen ontwerpbureau ‘Willemijnontwerp.nl’   begonnen.

Ze werkt alleen of in samenwerking met andere ontwerpers en kunstenaars  voor en met opdrachtgevers, andere ontwerpbureau’s, scholen, bedrijven, gemeenten en initieert eigen projecten, installaties en voorstellingen die “gewoon gemaakt moeten worden”. Tot 2011 gaf ze drie jaar les op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam; het vak  Concept aan 3e jaars Illustratie, het vak Designprojecten en Beeldstudie aan 1e en 2e  jaars Visuele Communicatie.

Voorbeelden van samenwerkingen

— Samen met Sander van Lanen (SO-studio.nl) ontwerpt ze vooral tentoonstellingen en installaties onder de naam “Ruimtelijke Verhalen”. Een mooie combinatie van 2d en 3d brengt verhalen tot leven. Ons gezamelijk portfolio is te downloaden bij downloads.

— Ze werkt graag en regelmatig freelance met/voor Wendy Rameckers, Niels van Ommeren en Dick Heijdra van Pronk Studio.

— De Gedachtentafel, Tweede Verdieping en de Raamvertellingen worden vertegenwoordigd door agentschap Entr’act van Casper de Vries en Claudia Geubels.

— Samen met schrijver Gerard Meuldijk (bekend van o.a. de film de Marathon) schrijft ze aan filmscenario’s en bij de korte film Je Kom Toch? deed ze samen met hem de regie.

— Ze werkt veel samen met ruimtelijk ontwerper en theater vormgever Frans van der Horst met wie ze het gebruik van publieke ruimtes onderzoekt en “verhalende ontmoetings-installaties” ontwerpt en realiseert. Verschillende projecten van Frans en Willemijn te vinden in het Portfolio.

— Samen met actrice/zangeres Eva van Welzenis maakt ze theatervoorstellingen met live illustraties als dynamisch decor. In maart 2014 ging de muzikale en beeldende theatervoorstelling Tweede Verdieping in premiere. Samen met Eva van Welzenis (zang, spel), Rienus Krul (spel) en Madeleen Bloemendaal (regie). Zie Vergeten Verdieping, ’n Hak op de tak, Eerste Verdieping en Tweede Verdieping in het portfolio.

— Samen met multidisciplinair ontwerper Menno Schmitz maakte Willemijn verhalende meubels, zoals bijvoorbeeld de tafel met hpl-print, die je op 100 verschillende manieren in elkaar kan zetten. En een buurt-participatieproject in Arnhem, waarin ze in samenwerking met de buurtbewoners een ontmoetingsplek, de Buurtbank, hebben ontworpen.

— Samen met kunstenaar Ola Szostak maakte ze de theatrale installatie met geluidsbeleving De Gedachtentafel / La Table des Pensées / Der Gedankentisch / Table of Thoughts waarmee ze de zomerfestivals afreizen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Engeland. Zie portfolio. Samen maakten ze ook de installatie het Geheugenkantoor van de Europapa’s voor het Nationaal Archief, binnen de tentoonstelling het Geheugenpaleis.

— Samen met Erik van Duijvenbode (danser) en  Marieke Grotenhuis (accordeoniste en pianiste) werkt ze aan een creatieve interventie met workshops omtrent het thema “Leiderschap, leiden en geleid worden” voor bedrijven, onder de naam Hotel3d. Regisseur Arthur Simonetti. Beelden en project pdf binnenkort online.

Achter de schermen